Buscar este blog

miércoles, 30 de mayo de 2012

El Coixí del Cor


Divendres dia 1 de Juny, presentaré a la sala d'actes de l'Hospital de Calella el projecte de Oncolliga i el grup Àgata anomenat " El coixí del Cor".

Aquest projecte és la continuació del que des de 2001 es va iniciar a Tennessee ( EUA) a l'hospital Erlangen Medical Center de Chattanooga on la infermera del Servei d'Oncologia Janet Kramer-Mai va haver de ser intervinguda per càncer de mama.

Les seves tietes varen fer-li un coixí en forma de cor que s'adaptava de manera confortable sota el braç i que la va ajudar a reduir el dolor de la incisió quirúrgica a la vegada que la protegia de cops accidentals i disminuïa la tensió dels músculs de l'espatlla.

Aquesta experiència personal, la va traspassar al seu servei de l'Hospital i va ser presentada en un Congrés mèdic on va ser recollida per la infermera danesa Nancy Friis que va estendre la idea per Dinamarca i posteriorment a la resta d'Europa.

A Catalunya, el projecte arriba des de Mallorca on Maria José Loly de Cooman va crear el Proyecto Micky - Almohada del corazón.

Oncolliga i el Grup Àgata amb la col·laboració de la Fundación Agatha Ruiz de la Prada, han presentat el coixí del Cor a l'Hospital de Sant Pau i ara, arriba a l'Alt Maresme i la Selva Marítima.


El Càncer de mama és la malaltia neoplàsica més freqüent entre les dones, amb una incidència més elevada entre els 50 i els 70 anys.

Una de cada 8 dones patirà càncer de mama al llarg de la seva vida i una de cada 11 el patirà abans dels 75 anys.

La cirurgia és habitualment el primer pas en el tractament del càncer de mama i les incisions quirúrgiques són doloroses.

Una de les complicacions de la cirurgia és la possibilitat de fer un limfedema del braç.

El Coixí del Cor ajuda a millorar el dolor físic però també el psicològic de la malaltia. Un projecte solidari que ha mobilitzat a moltes persones que, de manera voluntària, han confeccionat els coixins amb teles cedides per Agatha Ruiz de la Prada.

Saludem aquesta iniciativa que dintre de pocs dies començarà a ser una realitat a Calella a través de la Unitat Funcional de Patologia de la Mama.




martes, 29 de mayo de 2012

Una escola per Calella

Durant molts anys s'ha estat buscant la sol·lució a la ubicació de l'Escola Dr. Carles Salicrú que porta en un emplaçament provisional des del record dels temps.
Anys perduts en innumerables gestions davant el Departament d'Ensenyament que mai va aprovar les propostes fetes des de l'Ajuntament.
El mes de juliol passat, l'actual equip de govern comença nous contactes amb el Departament amb un canvi substancial en la orientació: S'ofereix com a seu de l'escola un edifici singular; la Fàbrica Llobet i Guri. No cal dons fer un edifici de nova planta. Cal rehabilitar-ne un d'existent.
Amb una situació ideal al vell mig de Calella, rodejat del Parc Dalmau, les instal·lacions esportives de la Muntanyeta i un seguit de complements d'espai en la mateixa Fàbrica.
Una Escola amb aquestes característiques ha de ser un eina d'ensenyament molt valuosa. Poder ser a prop de tot arreu, no necessitar transport escolar per desplaçar a la majoria de la mainada, disposar de l'equipament escolar en un sol nivell, sense escales; amb els espais necessaris.
Crec que l'elecció feta per l'Ajuntament i ratificada per Ensenyament ens demostra que quan la voluntat d'avançar existeix, quan el seny s'imposa a la tossuderia, els resultats són molt bons.

domingo, 6 de mayo de 2012

A Calella les bicicletes són per tot l'any (2)


A Calella hi ha hagut resposta. L'ajuntament ha editat un tríptic " PEDALA AMB RESPECTE" on es recorden  en un decàleg il·lustrat les normes bàsiques de circulació dels ciclistes dins el casc urbà.
A destacar que les bicicletes són vehicles sotmesos al codi de circulació, que han de respectar els senyals de trànsit i semàfors, i que han de respectar als vianants que tenen preferència en les àrees específiques per ells.
Malgrat tot, trobo que no s'ha insistit prou en la pròpia seguretat del ciclista, amb la recomanació de l'ús del casc.
Ja sabem que canviar els hàbits de les persones, sobre tot quan la permissivitat ha estat la norma, és difícil, però tinc l'esperança que a Calella , la responsabilitat de la ciutadania contribueixi a canviar els mals hàbits. No tan sols la Policia Municipal ha de ser bel·ligerant en els compliment de les normes; també la resta de ciutadans ens hem d'involucrar en complir-les i fer-les complir. Els pares han de ser la punta de llança per que els nens i nenes siguin curosos en el compliment de les normes.
A Calella les bicicletes són per tot l'any.