Buscar este blog

viernes, 19 de octubre de 2012

19 d'octubre, Dia Mundial contra el Càncer de Mama

Avui publico una nota que no és meva; és del Departament de Salut de la Generalitat de catalunya.
Per la seva importància m'he permés adjuntar-la
 
"El 19 d’octubre se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Mama amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància del seu diagnòstic precoç.
 
Segons dades del Pla director d'oncologia del Departament de Salut, el càncer de mama és el més freqüent en les dones a Catalunya, ja que s’estima que n’hi ha 4.229 casos, nombre que suposa gairebé el 29% de tots els tumors en les dones. Alhora, el 2011 el nombre de diagnòstics nous en les dones de 50 a 69 anys ha estat de 1.896 casos anuals, i de 1.394 casos en dones de més de 70 anys.
 
Cal destacar també que les dades poblacionals més recents mostren que la incidència del càncer de mama es va estabilitzar al període 1993-2007 i es va reduir la taxa de mortalitat en un 3,7% anual. I, en el període 2000-2004, es va augmentar la taxa de supervivència als cinc anys del 84% dels casos, gràcies al progrés en el diagnòstic en etapes precoces de la malaltia, al cribratge mitjançant la mamografia i a les millores en els tractaments.
 
Segons el Pla d’oncologia, més del 90% de les dones amb càncer de mama són intervingudes quirúrgicament i el 75% conserven el pit.
 
 
Accions del Pla director d’oncologia
 
Per tal de millorar la situació del càncer de mama a Catalunya, el Pla director d’oncologia ha desenvolupat diverses accions, entre les quals hi ha el Programa de cribratge de càncer de mama, el circuit de diagnòstic ràpid en càncer i l’atenció a persones amb alt risc familiar de desenvolupar càncer.
 
Totes aquestes accions estan orientades a detectar el càncer en les fases inicials, abans que se’n presentin els símptomes, per tal de facilitar-ne el tractament i curació.
 
 
Programa de cribratge de càncer de mama 2011
 
El Programa convoca a totes les dones d’entre 50 i 69 anys a fer-se una mamografia de cribratge. Concretament, l’any 2011, es va adreçar a 386.514 dones, de les quals el 65,3% van participar al Programa.
 
Gràcies a aquesta mesura, es van diagnosticar 980 càncers de mama i la cobertura va ser del 74,8%, incloent les dones que es van realitzar la mamografia fora del mateix Programa i que ho van declarar.
 
Mitjançant aquest Programa, si es detecta un càncer de mama, un equip especialitzat ofereix atenció a la dona dins del sistema sanitari públic. Aquest tractament inclou, generalment, la cirurgia i algun altre tipus d’actuacions com la radioteràpia, la quimioteràpia o el tractament hormonal.
 
A més, els resultats de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) de 2011 mostren que el 91,2% de les dones de 50 a 69 anys es fan una mamografia periòdicament.
 
 
Diagnòstic ràpid
 
El Departament de Salut i el Servei Català de la Salut van implantar el circuit de diagnòstic ràpid de càncer per evitar el retard en el diagnòstic. S’inclouen en aquest circuit preferent les dones de qualsevol edat que presentin símptomes o molèsties que puguin ser motivades per un possible càncer de mama.
 
Aquest circuit està estès a tot el territori i durant l’any 2011 s’hi van incloure 6.115 dones; d’aquestes, el 43,3% van ser diagnosticades de càncer de mama.
 
 
Atenció a persones amb alt risc familiar de desenvolupar càncer
 
Es proporciona consell genètic a persones amb familiars propers que hagin desenvolupat determinats tipus de càncer i que hereten un risc més elevat de desenvolupar-los que la població general. Tot i això, només entre un 5-10% de tots els càncers són hereditaris, és a dir, es desenvolupen a causa d’alteracions genètiques heretades o mutacions germinals."
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario